CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE SİYASAL BİLGİ VE SEÇMEN TERCİHİ: 24 HAZİRAN 2018 SEÇİMLERİ ÖNCESİ ELAZIĞ ÖRNEĞİNDE BİR ARAŞTIRMA - Göksel Göker; Adem Doğan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye, 24 Haziran 2018 seçimleriyle birlikte fiilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’negeçmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hem siyasal sistemde hem de seçimsisteminde çeşitli değişimler yürürlüğe girmiştir. Bu değişimler, siyasal iletişim açısından seçmentercihi ve siyasal bilgi gibi konuların yeniden ele alınması gerekliliğini beraberinde getirmiştir.Bu çalışmada Elazığ ili örneğinde 24 Haziran seçimleri öncesinde seçmenlerin siyasal tercihlerinietkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmış, yeni siyasal sistem ve seçim sistemine ilişkinseçmenlerin siyasal bilgi düzeyleri sorgulanmıştır. 24 Haziran seçimleri öncesinde, 20-27 Mayıstarihleri arasında 26 sorudan oluşan anket formu, 1105 kişilik bir örneklem grubunauygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular çerçevesinde, seçmen tercihindeCumhurbaşkanı adayının en önemli etken olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında seçmenlerin,parti ittifaklarını olumlu değerlendirdiği görülmüştür. Siyasal bilginin ise özellikle cinsiyet,eğitim durumu ve siyasete ilgi düzeyi gibi değişkenler etrafında şekillendiği belirlenmiştir.