Üniversite Öğrencilerinde İşsizlik Kaygısı: Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma The Unemployment Anxiety Of University Students: A Research On Süleyman Demirel University Students - Ayşe Nur Tekin Tayfun; Adem Korkmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çalışmanın amacı, üniversitede öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin işsizlik kaygı düzeylerini ortaya çıkarmak ve işsizlik kaygısına neden olan alt boyutlarını açıklayarak işsizlik kaygı düzeyi ile durumluk-sürekli kaygı düzeyi, depresyon, stres belirtileri düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Ayrıca işsizlik kaygı düzeyi ile öğrenim gördükleri fakültelerin bölümleri arasında farklılığın olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini Süleyman Demirel Üniversitesi; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi’nde öğrenim gören 246 kadın, 195 erkek toplam 441 dördüncü sınıf lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin işsizlik kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla Dursun ve Aytaç (2009)’ ın ölçeği ışığında bu çalışma için hazırlanan 26 soruluk likert tipi “İşsizlik Kaygı Düzeyi Anketi”,bireylerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla Spielberger ve arkadaşları tarafından (1964) geliştirilen “Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği”, stres düzeylerini belirlemek için Stres Belirtileri Ölçeği, depresyon düzeylerini belirlemek amacıyla da “Beck Depresyon Ölçeği” kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Stati stical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırılmalarında tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey Post Hoc testi kullanılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucu işsizlik kaygı düzeyinin alt boyutları “istihdamdaki daralma ve işgücü ihtiyacındaki azalmanın etkisi”, “çevresel ve sosyal baskı”, “kişisel karamsarlık ve özgüven eksikliği”, “niteliksel olarak bilgi ve beceri eksikliği”, “genel işsizlik kaygısı” olarak bulunmuştur. Bulgulara göre üniversite öğrencilerinde işsizlik kaygısı vardır. İşsizlik kaygı düzeyi ile durumluk kaygı düzeyi arasında negatif, sürekli kaygı düzeyi, stres belirtileri ve depresyon arasında pozitif ilişki bulunmaktadır.