Jakiej historii potrzeba? Tematyka obozowa w zapomnianych tekstach Andrzeja Brychta i Tadeusza Hołuja - Tomasz Łysak (Kwartalnik Filmowy)
Zgodnie z polityką historyczną PRL-u zadanie portretowania męczeństwa narodu polskiego pod okupacją nazistowską wypełniały głównie film i literatura. Dekada lat 60. była okresem najbardziej płodnym jeśli chodzi o liczbę filmów poświęconych Holokaustowi i rzeczywistości obozowej. Niektóre z tych filmów miały u swych podstaw polityczną troskę i obawę o to,  że przeszłość ta została zapomniana i nie jest dostatecznie często przedstawiana w kulturowych reprezentacjach. Dwaj pisarze – Andrzej Brycht i Tadeusz Hołuj – grali kluczową rolę w przywracaniu przeszłości na światło dzienne mimo pokoleniowych różnic między nimi. Hołuj był więźniem obozu Auschwitz-Birkenau, podczas gdy Brycht znał tę przeszłość przede wszystkim z reprezentacji kulturowych.