Hayatı Anlamlandırmada Ailenin Rolü: Üç Kuşak Karşılaştırmalı Analizi (Differences between Generations in Meaning of Life: Comparative Analysis of Three Generations) - Sadık Emecen; Recep Yıldız (Skad)
İnsanındoğumuyla başlayan ve bir ömür boyu süren anlam arayışı, öznel bir karakteresahip olduğundan her insan, diğerlerinden farklı olarak olay, olgu ve nesnelerianlamlandırmaktadır ve yaşam amaçlarını belirlemektedir. Bu bağlamda çalışma, “hayatın anlam ve amacı nedir?”, “hayatnimet midir, zahmet midir?”, “hayatı anlamlandırma ve yaşam amaçlarınıbelirlemede etkili kişi ve kurumlar nelerdir?” vb. sorulara cevap aramaktadır. Böylelikle “değişenyaşam koşulları ve tecrübeleri sonucunda kuşaklar, hayatı yenidenanlamlandırmakta ve yaşam amaçlarını yeniden belirlemektedir” hipotezini testetmektedir.Araştırma, İstanbul İli Maltepe İlçesi Atilla UrasAnadolu Lisesi örnekleminde değişen yaşam şartlarının etkisiyle çocuklar (527öğrenci), onların orta kuşak ebeveynleri (258 kişi) ve büyükanne ile dedelerden(79 kişi) oluşan kuşakların hayatı anlamlandırmalarını tespit ederek karşılıklıanaliz etmeyi amaçlamaktadır. Toplam 864 kişiye anket uygulanmıştır. Bulgularhipotezi doğrularken gençkuşakların yaşamı anlamlandırma ve yaşam amaçlarını belirleme konusunda öncekikuşaklara göre kararsız bir yapıda olduğu saptanmıştır.