POZİTİVİST FELSEFENİN TÜRKİYE’YE YANSIMALARI - Hüseyin Öztürk (Felsefe Dünyası)
Pozitivizme göre biz, sadece fenomenleri bilebiliriz. Bu bilgimiz de kesindeğil, rölatiftir. Pozitivist felsefenin kurucusu Fransız filozofu Auguste Comte’agöre yaşanan çağ, 19. yüzyıl bilim çağıdır. Bu yüzden felsefe de pozitif olmalıdır.Felsefenin pozitifleşmesi demek, onun teolojik ve metafizik unsurlarındanayrılması anlamına gelir. Geçmişten günümüze insan zihni üç dönem geçirmiştir.Bunlar; teolojik, metafizik ve pozitif dönemlerdir. Pozitif dönem, sadece olaylarıele alır. Olayları idare eden şeyin yalnızca tabiat kanunları olduğunu söyler. Budönemin ürünü bilimdir. Oysa teolojik dönemin ürünü din, metafizik döneminürünü ise felsefedir.Pozitivist felsefenin Türkiye’ye yansımaları, Batıdan, özellikle Fransa’dantercümeler yoluyla başlamıştır. Yeni Osmanlılar, İttihat ve Terakki dernekleri ileServet-i Fûnun Ulum-u İktisadiye ve İçtimaiye gibi dergiler aracılığıyla olmuştur.Bu etkileri görebileceğimiz filozoflar arasında Beşir Fuad, Ahmet Mithad,Ziya Gökalp, Rıza Tevfik’i sayabiliriz.