Konaklama İşletmelerinde Çevre Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesine Yönelik Bir Uygulama - An Application On Accounted Of Environmental Costs In Accommodation Businesses - Hüseyin Dalgar; Furkan Yıldırım (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Konaklama işletmeleri çevre ile sürekli bir etkileşim içerisindedir. Çevre yönetimi ve yeşil uygulamalar konaklama işletmelerinin sürdürülebilir turizme katkısı amacı ile önem kazanmaktadır. Bu işletmelerde sıklıkla maliyete konu olan çevresel harcamalar yapılmaktadır. İşletmelerin çevre maliyetlerinin muhasebe bilgi sistemlerine eklenmesi, yönetsel kararlar verme ve çevre maliyetlerini etkin yönetme noktasında kolaylık sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı konaklama işletmelerinde çevre maliyetlerinin nasıl sınıflandırılıp muhasebeleştireceğini açıklamaktır. Çalışma kapsamında beş yıldızlı bir otel işletmesinin çevre yönetimi maliyetleri belirlenmiş ve bu maliyetler önleme, kullanma ve zarar maliyetleri olarak gruplandırılarak muhasebeleştirme işlemleri yapılmıştır.