AHLAKTAN EĞİTİME: YİNE AHLAK - Celal Türer (Felsefe Dünyası)
Bu yazı, ahlakın ne olduğunu tezahürü açısından ele almaya çalışır.Bu çerçevede ahlakı anlama çabası, ahlaka bir temel arama çabasınadeğil; aksine ahlaki deneyimi anlayarak bu deneyimin sunduğu imkânlarıdaha iyi bir yaşam inşa etme yolunda kullanıp dönüştürme çabasına tekabüleder. Ahlakı tezahür eden dışında aramak veya günlük deneyimleredayanmaksızın onu anlamak birçok eksiklik barındıracaktır. Ahlakın açıkuçluluğu ve ahlaki durumların kesin olmayışı sebebiyle bu alana dair değerlendirmelerimizinher daim devam etmesi gerekir. Ahlakın kendi içindedevam eden değerlendirmesine ilaveten mevcut ahlak anlayışlarını eleştirmek,varlığın ve dolayısıyla deneyimlerimizin niteliklerinin açımlanmasıanlamına geleceği için, ahlakı anlamak sonu gelmez bir sürece işaret edecektir.Nasıl yaşayacağımızı gösteren bu alan, eylemlerimizdeki anlam vedeğeri ortaya çıkaracak nitelikler sunacaktır. Varoluşta bir tezahür olarakahlak, iyi yaşamaya dair kaygılarımızı yansıtacak eğitime de her daim ufukolacaktır. İnsanın çevre ile ahenkli bir ilişki kurmasında, hayata anlam vermeve anlamı derinleştirme çabasında, deneyimi yeniden inşa etme hususundaeğitim ve ahlak birleştiğinde, hem ahlaki bireyin hem de çevrenindeğişimi ve gelişimi mümkün olacaktır.