Kino: pytanie rzeczy - Waldemar Frąc (Kwartalnik Filmowy)
W tekście prezentowane jest spojrzenie na kino z perspektywy samej rzeczy, przez źródłowe postawienie jej przedmiotowości. Okazuje się, że rzecz filmowa rodzi – w jej rozumiejącym odbiorze – kilka fundamentalnych pytań antropologicznych: o specyficzny sposób doświadczenia czasowości, egzystencjalny charakter funkcjonowania pamięci, potrzebę sensu, podstawowe kierunki teleologiczne kinowej wizualizacji rzeczywistości. Analizowane są tu idee tradycyjnej myśli filmowej, gdyż to przede wszystkim ona stawiała kwestię ontologii kina. Św. Augustyn i Martin Heidegger wyznaczają kolejne etapy filozoficznego namysłu.