Boşanmanın Sosyo-Ekonomik Belirleyicileri: Türkiye İçin Bölgesel Panel Veri Analizi - Arif İğdeli; Merve Ay (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu araştırmanın amacı 2008- 2017 döneminde Türkiye genelinde dört alt bölgesinde boşanma hızının sosyo-ekonomik belirleyicilerini panel veri yöntemi yardımıyla tespit etmektir. Bu araştırmada ayrıca kadın istihdamının boşanma hızı üzerindeki etkisinin sektöre göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre Türkiye genelinde gelir düzeyi, tarım sektöründeki kadın istihdamı, kadının eğitim düzeyi ve erkeğin işsizlik düzeyi boşanma hızı üzerinde artırıcı etkisi vardır. Türkiye genelinde tespit edilen bu etkiler sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesine göre sınıflandırılan bölgeler arasında farklılaşmaktadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesi yüksek olan bölgelerde boşanma hızının temel belirleyicileri gelir düzeyi ve kadının eğitim düzeyi olur iken, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan bölgelerde ise boşanma hızının temel belirleyicileri kadının eğitim düzeyi ve erkeğin işsizlik düzeyi olmaktadır. Ayrıca kadın istihdamının boşanma hızı üzerindeki etkisi tarım ve tarım dışı sektörler arasında da farklılık göstermektedir.