KERİM YAYCILI’NIN ESERLERİNDE VATAN HASRETİ - Muharrem Aras (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kerim Yaycılı’nın Azerbaycan’la ilgili eserlerinde esaret, vatan uğrunda mücadele, vatana özlem, vatanın özgürlüğü gibi temalar vardır. Bunun yanında genel olarak Azerbaycan muhaceret edebiyatımızda gördüğümüz savaşçı ruh hali, Kerim Yaycılı’nın şiirlerinde dinginlik kazanır. Kerim Yaycılı daha çok mücadelenin arkasında kalan ıstıraplı ruh hallerini eserlerine yansıtır. Onun hemen hemen bütün eserlerinde teselli arayan bir ruh hali vardır.