مروری بر مواد هوشمند ترموکروم و کاربردهای آن - شهره روحانی; زهرا بهرامی نیا (مطالعات در دنیای رنگ)
مواد هوشمند اصطلاحا به موادی گفته می‌شود که می‌توانند با درک محیط و شرایط اطراف خود نسبت به آن واکنش مناسب نشان دهند. یکی از جالب‌ترین انواع مواد هوشمند موادی با قابلیت تغییر رنگ نسبت به محرک‌های خارجی هستند و در این میان ترموکرومیک‌ها از اهمیت و توجه زیادی برخوردار هستند. توجه به توسعه و کاربرد مواد ترموکروم در چند سال اخیر به دلیل کاربردهای گسترده آن در ابزارها و وسایل هوشمند افزایش یافته است. تنها با تغییر دما، ماده ترموکروم قادر به تغییر رنگ برگش پذیر یا غیربرگشت پذیر می‌باشد. در نتیجه مانند یک سیستم هوشمند عمل می‌کند. این ویژگی سبب شده که بتوان از آنها درادوات هشدار دهنده، کنترل دما و بهره ‌وری انرژی استفاده کرد. مواد ترموکروم به سه دسته کلی مواد معدنی، آلی و پلیمری تقسیم می‌شوند. در این مقاله سعی شده است که شیمی و کاربردهای این ترکیبات معرفی و به اهمیت عملکرد هوشمندانه آنها در زندگی روزمره اشاره شود.