Całun Turyński a relacje ewangelistów o Męce Pańskiej - Roman Bogacz (Polonia Sacra)
Chociaż w świetle nauki nie można z całą pewnością stwierdzić, że Całun Turyński jest płótnem, w które w czasie pogrzebu był owinięty Jezus Chrystus, to jednak przez analogię można przeprowadzić badania porównawcze danych o Męce Pańskiej wyprowadzonych z Ewangelii z wynikami badań syndonologów zajmujących się analizą naukową Całunu. Artykuł jest próbą takiego właśnie porównania relacji Ewangelistów z danymi z Całunu Turyńskiego. Okazuje się, że nie ma w tych danych żadnych sprzeczności, wręcz pasują one w całości do ewangelicznych opisów. Co więcej, opisy te w wielu punktach są lapidarne. Natomiast badania nad Całunem dostarczają wielu szczegółów, o których ewangeliści nie wspominają.