A vita mint a relativizmus ellenszere: Gadamer és a hermeneutika kritikai kérdése - László Kajtár (Elpis)
Dolgozatomban Gadamer hermeneutikáját, pontosabban a gadameri hermeneutika kritikai kérdését veszem szemügyre, mégpedig hogy miképpen lehet megkülönböztetni helyes és helytelen értelmezéseket. Megvizsgálva Gadamer előítélet-koncepcióját és ennek szerepet az Igazság és módszer több kulcsfontosságú fogalmával együtt, azt állítom, hogy Gadamer nem ad megfelelő választ, és ezáltal a relativizmus húsbavágó fenyegetést jelent. Ennek oka, hogy úgy látom, hogy az Igazság és módszer túl nagy hangsúlyt fektet a hagyományos, időben távol álló értelmezési tárgyakra, és túl optimista azzal kapcsolatban, hogy mennyiben vagyunk képesek feltárni és felülvizsgálni az előítéleteinket. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy lehet választ adni a gadameri hermeneutika szellemiségét tiszteletben tartva, az Igazság és módszerben kifejtett elméletet kiegészítve egy vita-koncepcióval, ami Habermas diszkurzív igazság-fogalmára épül.