OKUL SAĞLIĞI HEMŞİRELERİNİN MESLEKİ ROLLERİ VE HEMŞİRELİK TANILARINA İLİŞKİN ALGILAMALARI - Oya Nuran Emiroğlu; Mediha Subaşı Baybuğa; Özlem Örsal; Makbule Tokur Kesgin (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
AMAÇ: Okul sağlığı hemşireliğinde otonominin geliştirilebilmesi için onların mesleki rollerini vehemşirelik tanılarını nasıl algıladıklarının bilinmesine gereksinim duyulmaktadır.Bu çalışma okul sağlığıhizmetlerinde çalışan hemşirelerin mesleki rolleri ve hemşirelik tanılarına ilişkin algılamalarını ortayakoymak amacıyla yapılmıştır.YÖNTEM: Kalitatif yaklaşımla yürütülen bu çalışmada amaca uygun örnekleme yöntemikullanılmıştır.Ankara’da Özel İlköğretim Okullarında çalışan tüm hemşirelerle görüşmelerplanlanmıştır.Görüşmeler veri doygunluğu sağlanıncaya kadar sürdürülmüş ve 13 okul sağlığı hemşiresiile görüşme yapılmıştır. Teybe kaydedilen görüşme içeriği yanı sıra tutulan gözlem notları her bir görüşmesonrası çözümlenmiştir.Verilerin analizinde Max Weber ‘in “ İdeal Tip “ olarak isimlendirdiği kalitatifveri analizi yöntemi kullanılmıştır.SONUÇ:Bu çalışma sonucu olarak, okul sağlığı alanında çalışan hemşirelerin okul sağlığı ve okulsağlığı hemşireliğinde kendi mesleki rollerine ilişkin algılarının olumlu tablo çizmediği ortaya konulmuştur