BİST 100 Endeksindeki Şirketlerin Sürdürülebilirlik Raporlarının Sektörler Açısından İncelenmesi - Harun Öğünç (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Sürdürülebilirlik raporları işletmelerin ekonomik, sosyal ve çevresel konulardaki etkinliği ve hassasiyetini ortaya koyma aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevre muhasebesine ilişkin raporlamadan farklı olarak finansal olmayan ve çevre dışındaki konuları da içeren bu raporların hazırlanmasında GRI standartları önemli oranda kabul görmüş bulunmaktadır. Bu çalışmada BİST 100 endeksindeki şirketler tarafından sürdürülebilirlik raporlarının ne ölçüde yayınlandığı, hangi maddelere yer verildiği, GRI maddeleri ve GRI kategorilerinin sayısının sektörlere göre farklılık gösterme durumu araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre BİST 100 endeksindeki 46 şirketin sürdürülebilirlik raporu yayınladığı tespit edilmiştir. Ayrıca sektörlere göre GRI madde sayısının farklılık göstermediği; ancak GRI kategori sayılarının anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir.