Identitetsstøttende arbeid med barn og unge med utviklingshemming – forståelse og praksis blant miljøpersonale - Pernille Follestad Nærø; Roald Undlien (Nordisk Välfärdsforskning)
Barn og unge med dyp- og alvorlig grad av utviklingshemming trenger støtte på alle livets områder, inkludert til å fortelle om sin identitet til seg selv og andre. Miljøpersonale som arbeider med disse barna, spiller en viktig rolle når det gjelder å tilrettelegge og støtte den enkeltes individualitet. Følgende problemstilling ble formulert: På hvilken måte har relasjonen mellom miljøpersonale og barn/ungdom med alvorlig og dyp grad av utviklingshemming betydning for praktisering av identitetsstøttende samhandling? Det har blitt gjennomført individuelle semistrukturerte kvalitative intervjuer med syv informanter. Empirien ble bearbeidet ved hjelp av tematisk analyse. Funnene viser at miljøpersonalet ikke hadde et bevisst forhold til identitetsstøtte i sitt arbeid med barna. Videre var betydningen av relasjonen mellom miljøpersonalet og barna avgjørende for miljøpersonalets praktisering av identitetsstøtte. Studien viser at miljøpersonalets praktisering av identitetsstøtte kan fungere som et kompenserende tiltak for barn og ungdom med dyp- og alvorlig grad av utviklingshemming. Dette kan bidra til at barna får støtte på sin egen identitet, og identitetsstøttende samhandling kan samtidig bidra til deltakelse og aktørskap i eget liv når barna blir sett som seg selv og ikke som en representant for kategorien «utviklingshemmet». Identitetsstøttende samhandling oppstår i relasjonen mellom miljøpersonalet og barna de jobber med, i dagligdagse situasjoner de opplever sammen.