PRETPOVIJESNI TRAGOVI PROIZVODNJE SOLI U PODVELEBITSKOM PRIMORJU - STAŠO FORENBAHER (Senjski Zbornik)
Među brojnim arheološkim nalazima koji su, zahvaljujući neumornom radu prof. Ante Glavičića, došli u posjed Gradskog muzeja u Senju je i nekoliko naizgled zagonetnih predmeta prikupljenih sa željeznodobnih nalazišta kod Svetog Jurja i Prizne. Radi se o ulomcima grubih, vretenastih predmeta od pečene zemlje s trorogim završetkom, dugih petnaestak centimetara. Glavičić ih je 1969. godine objavio u trećem broju Senjskog zbornika, pretpostavljajući da bi se moglo raditi o predmetima kultne namjene. Gotovo je sigurno da se zapravo radi o dijelovima posebno konstruiranih peći koje su služile za prosušivanje slane kaše. Spomenuta građa ukazuje da se na više mjesta u podnožju Velebita, za starijeg željeznog doba, iz morske vode proizvodila sol prisilnim isparavanjem uz upotrebu briketaža.