Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Dijital Medya Ekranını Problemli Kullanımları ve Sosyal Becerilerinin İncelenmesi - Büşra Bakırcı; Duygu Çetingöz (Yaşadıkça Eğitim)
Bu araştırmada, okul öncesi dönem 48-72 aylık çocukların dijital medya ekranını problemli kullanımları ve sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu random örnekleme yöntemiyle 2022-2023 eğitim öğretim yılında İzmir iline bağlı sekiz ilçeden MEB’e bağlı toplam 24 bağımsız anaokuluna devam eden, normal gelişim gösteren 431 çocuk olarak belirlenmiştir.  Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Problemli Medya Kullanım Ölçeği Kısa Formu ve Sosyal Beceri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre cinsiyet ve baba eğitim durumu değişkenlerinin problemli medya kullanımı ve sosyal beceri üzerinde etkili olmadığı tespit edilirken, anne eğitim durumun problemli medya kullanımı ve sosyal becerilerin öz kontrol alt boyutunda etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca problemli medya kullanımı ve sosyal beceriler arasında negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucuna göre dijital medyanın problemli kullanımının sosyal becerilerin yordayıcısı olduğu ifade edilebilir.