Katılım Bankalarında Finansal Performans Analizi: Türkiye Örneği - Financial Performance Analysis Of Participation Banks: The Case Of Turkey - Yusuf Esmer; Haşim Bağcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Faizsiz bankacılık olarak nitelendirilen katılım bankacılığı, geleneksel bankacılık ile karşılaştırıldığında Türkiye ve Dünya Finans Sektörü`nde son yıllarda hızlı büyüme trendini sürdürmeye devam etmektedir. Bu büyüme finansal sistemin Faizsiz (İslami) Finans Sistemi`ne doğru bir eğilim gösterdiğini ifade etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada; öncelikle katılım bankacılığı kavramı, bu kavramın içerik ve detayları ile ilgili bilgi verildikten sonra Türkiye bankacılık sektöründeki katılım bankalarının finansal performans ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçüm 2005-2014 yılları arasını kapsamaktadır. Bu ölçüm yapılırken öncelikle katılım bankalarının bilanço ve gelir tablolarından elde dilen veriler kullanılmıştır. Bu veriler analizdeki rasyo ölçümlerinin yapılabilmesi için gerekmekte ve hesaplanan bu rasyolar yardımıyla finansal performans ölçümü yapılmıştır. Finansal performans ölçümünde Topsis Metodu kullanılmıştır. Topsis Metodu yardımıyla hangi katılım bankasının hangi yılda daha yüksek finansal performans gösterdiği bulunarak bu sonuçlara ait birtakım yorumlarda bulunulmuştur.