Значення інформаційних технологій в інноваційному та економічному зростанні України - В. О. Дегтяр; Л. Д. Загвойська (Науковий вісник НЛТУ України)
Досліджено значення інформаційно-технологічного сектору в інноваційному та економічному зростанні України, підтверджене детальним аналізом статистичних даних, оцінюванням впливу сектору на ВВП, іноземними інвестиціями та створенням робочих місць. Встановлено, що ІТ-галузь продемонструвала високі темпи зростання, сприяючи підвищенню конкурентоспроможності країни на міжнародному рівні. Виявлено позитивні тенденції в динаміці розвитку ІТ-сектору в Україні, але також зазначено значні виклики, пов'язані з необхідністю адаптації освітніх програм, забезпечення інвестицій у дослідження та розвиток, а також удосконалення регуляторного середовища. Порівняно з провідними країнами у ІТ-сфері, Україна має конкурентні переваги у формі висококваліфікованого ІТ-персоналу та вигідної вартості послуг, що робить її привабливою для аутсорсингу та перенесення діяльності ІТ-проєктів за кордон. Проте, порівняльний аналіз також виявив прогалини в інноваційній інфраструктурі та рівні технологічного розвитку між Україною та країнами з розвиненою ІТ-екосистемою, такими як США, Індія та Китай. Оцінено вплив інтеграції України в міжнародні технологічні ланцюжки вартості, що виявило потребу в покращенні умов для іноземних інвестицій та розробленні міжнародних партнерських програм для стимулювання трансферу технологій та обміну знаннями. Виявлено вплив міжнародної інтеграції та технологічних інновацій на розвиток внутрішнього ринку ІТ-послуг, визначено потенціал для збільшення експорту та покращення інвестиційного клімату. Охарактеризовано закономірності формування ІТ-кластерів як ефективного механізму розвитку галузі, сприяючи синергії між освітою, наукою та бізнесом. Встановлено, що незважаючи на прогрес, необхідно зосередити увагу на розробленні державних програм підтримки інновацій, залученні інвестицій у сферу високих технологій та підвищенні рівня цифрової грамотності населення. Обґрунтовано потребу в подальшому дослідженні соціального впливу ІТ-технологій на перетворення галузі. Результати дослідження визначають значні перспективи розвитку інформаційних технологій в Україні, вказуючи на потребу комплексного підходу до вирішення наявних проблем і використання потенціалу ІТ-галузі для сталого економічного зростання.