Nelinearna analiza vitkih čeličnih greda - Izabela Šutić; Paulina Krolo; Mladen Bulić (Zbornik Radova)
U radu je provedena analiza ponašanja tankostjenog hrpta neukrućene zavarene grede na utjecaj jednoliko raspodijeljenog vertikalnog opterećenja. Izrađen je numerički model grede u programskom paketu ABAQUS. Cilj ovog rada je dobiti vjernu numeričku simulaciju ponašanja grede u usporedbi s laboratorijski ispitanom gredom čiji su rezultati ispitivanja preuzeti iz literature te analizirati pojavu izbočivanja u zoni panela hrpta. Provedena je linearna analiza kojom su određeni vlastiti oblici izbočivanja grede te nelinearna analiza kojom su određene vrijednosti deformiranja grede. Na kraju je dana usporedba rezultata dobivenih numeričkim simulacijama s rezultatima laboratorijskog ispitivanja.