MEDYA YAKINSAMASI: HIZLI YANIT VEREN KOD ARACILIĞIYLA GELENEKSEL GAZETENİN, ÇEVRİMİÇİ GAZETE İLE ARTAN REKABET POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR TARTIŞMA - Celalettin Aktaş (Selçuk İletişim)
Enformasyon ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sosyal hayatı derinden etkilediği gibigeleneksel medyanın da bir dönüşüm sürecine girmesine neden olmuştur. Özellikle gelenekselmedyanın en önemli parçalarından biri olan gazete, bu dönüşümden en çok etkilenen bir mecraolarak en ön sıralarda yer almaktadır. Geleneksel gazetenin hem üretim süreçleri hem de okurlarınınmedya tüketim eğilimleri bu dönüşümün etkisi altında kalmıştır. Geleneksel gazetelerin, yeni enformasyon ve iletişim araçları ile rekabet edememesi neticesinde gazetelerin tirajlarında belirgin düşüşler yaşanmıştır. Hatta kuruluşu çok eski yıllara dayanan çok sayıda gazete yayım hayatından çekilmek zorunda kalmıştır. Geleneksel gazeteler toplumsal yaşam içerisinde sahip oldukları saygın konumlarını koruyabilmek ve yeni enformasyon ve iletişim araçları karşısında varlıklarını  sürdürebilmek için 'Hızlı Yanıt Veren Kodu (QR Code)' gazete sayfalarında kullanarak okurlarınayepyeni bir gazete deneyimi, etkileşimli bir gazete sunabilir. Bu çalışmanın amacı, hızlı yanıt veren kod aracılığı ile geleneksel gazetenin, çevrimiçi ortamda yayımlanan gazetelere karşı bir rekabet gücü sağlayıp sağlayamayacağı sorularının cevaplarını aramak olacaktır.