Ortaokul Öğrencilerinin Yardım Arama Konusundaki Görüşleri - Help Seekıng On Opınıons Of Secondary School Students - Orhan Vergili; Özlem Tagay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin yardım arama konusundaki görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma 2014-2015 eğitim öğretim yılında Burdur il merkezinde 6.7. ve 8. sınıfa devam eden 47 kadın ve 25 erkek olmak üzere toplam 72 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin yardım arama konusundaki görüşlerine yönelik olarak hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenerek temalar ve kodlar belirlenmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde öğrencilerinin yardım almak için başvurdukları profesyonel olmayan yardım kaynaklarının daha çok aileleri ve arkadaşları olduğu anlaşılmıştır. Aile bireyleri arasında yardım alma konusunda ilk tercihlerinin anne ikinci tercihlerinin ise baba olduğu, ayrıca tercihleri arasında yakın akraba ve kendilerini iyi hissettikleri ve güvendikleri kişilerin yer aldığı görülmektedir.