Kateheza odraslih u kontekstu društvenih i crkvenih promjena. Od predvečerja Drugoga vatikanskog koncila do sinode o sinodalnosti Crkve - Ana Thea Filipović (Bogoslovska Smotra)
Kakav je odnos kateheze i odraslih vjernika? Kako kulturno okruženje i pozicioniranje Crkve u društvu utječe na razumijevanje kateheze odraslih? U predvečerje Drugoga vatikanskog koncila u pastoralnoj praksi Crkve u Europi postajala je sve očitijom kriza tradicionalnog modela kršćanske inicijacije putem religiozne socijalizacije, koji se oslanjao na potporu »kršćanskog društva« i tzv. »društvenog katekumenata«. Promijenjeno društveno i kulturno ozračje osvijestilo je središnje značenje kateheze odraslih za izgrađivanje osobne vjere i zrele crkvene pripadnosti vjernika u sekulariziranom i svjetonazorski pluralnom okruženju. Ta je činjenica povod za propitivanje esencijalnog i funkcionalnog značenja kateheze odraslih u ovom članku. Nakon kratkih povijesnih uvida, počevši od same novozavjetne prakse i početaka Crkve, poseban naglasak stavlja se na društvene i crkvene promjene u razdoblju koje je prethodilo Koncilu. Zatim se obrađuje značenje Koncila za pastoralnu praksu i katehezu odraslih te se analiziraju poslijekoncilski katehetski dokumenti s obzirom na ulogu koju pridaju katehezi odraslih. Naposljetku se prikazuju novi izazovi za katehezu i religiozno obrazovanje odraslih u suvremenim pluralnim kontekstima na pozadini dubokih kulturnih promjena te u odnosu na komunitarno i sinodalno poimanje Crkve i njezina poslanja u svijetu novih izazova u 21. stoljeću.