Osoba i przesłanie św. Teresy od Jezusa - Lidia Wrona (Polonia Sacra)
Obchody 500-lecia urodzin św. Teresy od Jezusa, pierwszej kobiety, którą Kościół ogłosił doktorem Kościoła, są okazją do przypomnienia jej osoby i przesłania. Mistyczka, mistrzyni duchowa, fundatorka, autorka wielkich dzieł doktrynalnych jest przede wszystkim nauczycielką modlitwy, rozumianej jako relacja przyjaźni. Reforma Karmelu, którą zapoczątkowała, miała swoje źródło w doświadczeniu Boga, a co za tym idzie również nowego spojrzenia na człowieka. Św. Teresa od Jezusa pozostaje wiernym i ciągle aktualnym świadkiem prawdy o Bogu i człowieku.