Правове регулювання енергетичних правовідносин в Україні в контексті сталого розвитку - V. S. Hrachuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена аналізу правового регулювання енергетичних правовідносин в Україні. Розглядаються основні виклики енергетичного сектору, зокрема питання енергоефективності, використання відновлювальних джерел енергії та впровадження новітніх технологій. Аналізується роль міжнародних стандартів і зобов’язань України, зокрема в межах європейської інтеграції та виконання цілей сталого розвитку ООН. З’ясовано, що чинне законодавство України здебільшого орієнтоване на традиційні джерела енергії, що створює перешкоди для розвитку відновлювальної енергетики. Однак впровадження європейських стандартів сприяє трансформації енергетичної політики. Зокрема, правове регулювання відновлюваних джерел енергії та енергозбереження є пріоритетними напрямами в межах сталого розвитку. Окрему увагу приділено аналізу нормативно-правових аспектів функціонування енергетичної системи під час воєнного стану.