Farklı Yıkama Solüsyonlarının Dentin Dezenfeksiyonuna Etkisinin İncelenmesi - Ayçe Ünverdi Eldeniz; Özlem Kahveci (Selcuk Dental Journal)
Amaç:Bu çalışmanın amacı, yıkama solüsyonları (Serum fizyolojik, %5.25 NaOCl, Klorhex®, SmearClear) ile aleti (ProFile) kullanımının Enterococcus faecalis üzerine dezenfeksiyon etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda düz, tek kanallı çekilmiş 46 adet diş kullanıldı. Dişlerin kuronları uzaklaştırıldıktan sonra, apikal açıklık 20 numaralı K-file eğe ile kontrol edildi. Dişler, 121°C’de 20 dakika steril edilmeden önce, varolan smear tabakası sırasıyla 17% EDTA ve %5.25 NaOCl 4 dakika kullanılarak uzaklaştırıldı. Daha sonra tüm diş kökleri 21 gün boyunca 37 °C’de E. faecalis ile enfekte edildi. Kullanılan yıkama solüsyonuna göre rastgele 4 eşit gruba ayrıldı (n:11).Kemomekanik preparasyon sonrasında canlılığını koruyan E. faecalis kök kanal boşluğunun iç kanal duvarlarından dentin talaşıyla toplandı ve sulandırıldı. Triptik soy agar bulunan petri kaplarına ekilerek değerlendirildi. Petri kabı üzerindeki koloniler 24-48 saat sonra sayıldı ve log10 değerlere çevrildi. Dentin talaşı toplamadan önce her gruptan bir diş, taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirildi. Sonuçlar, Kruskal Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U Testi ile analiz edildi. Çalışmamızın ikinci bölümünde, kök ucundan taşan debris ve yıkama solüsyonları cam şişelere toplandı. Yıkama solüsyonlarının buharlaşmasını takiben, kuru debris ve tuz çökeltileri şişelerle tartıldı, sonuçlar kaydedildi. Veriler Kruskal Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U Testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular:E. faecalis’in kök kanallarından uzaklaştırılmasında. bakımından kullanılan test solüsyonları arasında hiçbir korelasyon bulunmadığı sonucuna varıldı. Klorhex® solüsyonunun kullanımı ile kök ucundan çıkan debris miktarı serum fizyolojik ve SmearClear solüsyonlarının kullanımıyla taşan miktardan daha az olduğu saptandı (P<0.05). Sonuç:Sonuç olarak, irrigasyon solüsyonu seçiminin kök ucundan taşan debris üzerinde etkisi olabilir. Anahtar Sözcükler: kök kanal preparasyonu; döner aletler; yıkama; apikal debris; Enterococcus faecalis.