Forsvaret 1986–2005 - Leif Helland; Rune Jørgen Sørensen; Åge Thorkildsen (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Hvorfor partiene favoriserer de overrepresenterte valgdistriktene Antallet stemmeberettigede per mandat varierer betydelig mellom norske valgkretser. Dette har betydning for fordelingen av goder og byrder ved politiske vedtak. Det er to forklaringer på geografisk fordelingspolitikk. I distriktsmodellen antas at små valgdistrikter etterspør store offentlige prosjekter fordi velgerne bare betaler en liten del av skatteregningen. I partimodellen er forklaringen at nasjonale partier søker størst mulig representasjon på Stortinget, og derfor tildeler store prosjekter til valgdistrikter med få velgere per stortingsmandat. Vi tester disse modellene empirisk ved hjelp av fylkesfordelte forsvarsutgifter for perioden 1986Ð2005. Analysen gir støtte til partimodellen. Valgdistrikter med få velgere per mandat får høyere forsvarsbevilgninger enn andre. Resultatet er i tråd med tilsvarende analyser fra Norge og USA.