پیش‌نگری تغییرات نمایه‌های حدی دما در پهنه استان مازندران تحت سناریوهای CMIP6 - رضا نوروز ولاشدی; صدیقه برارخانپور احمدی; حدیقه بهرامی پیچاقچی; سارا مطلوم باب اناری (Muhandisī va mudirīyyat-i ābkhīz)
مقدمه اقلیم، یکی از عوامل محیطی است که تغییر آن موجب تغییرات گسترده‏ای در بخش‌‏های مختلف بوم ‌سامانه شده و تهدید بزرگی برای توسعه پایدار محسوب می‏‌شود. دما، یکی از عناصر اصلی اقلیم است که تغییرات ناگهانی، کوتاه‏مدت و درازمدت آن می‌‏تواند ساختار آب و هوای هر منطقه را تحت تأثیر قرار دهد. در دهه‌‏های اخیر، کره‏ زمین با پدیده‏ گرمایش جهانی مواجه شده است و مهم‌‏ترین شاهد بر این ادعا تغییرات اقلیمی صورت گرفته در سرتاسر دنیا است. یکی از پیامدهای مهم گرمایش جهانی، افزایش وقوع پدیده‏‌های فرین جوی است که از مهم‌ترین آن‏ها می‌‏توان به تغییر ناگهانی دما، گرمای بیش از حد، سرمای غیرعادی، بارش‏‌های سنگین و سیل‏‌آسا، خشکسالی و گرد و غبار ناشی از خشک شدن تالاب‏‌ها اشاره نمود. نمایه‏‌های حدی اقلیم، نه تنها نقش مهمی در بررسی وقایع اقلیمی در مقیاس منطقه‌‏ای و جهانی دارند، بلکه به مدل‌سازی اقلیمی و تصمیم‏‌گیری در بررسی اثرات بخش‌‏های متنوع نیز کمک می‌‏نماید.