Кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності, що вчиняються працівниками поліції, як об’єкт кримінологічного дослідження - R. A. Vovchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена кримінальним протиправним діянням, що вчиняються поліцейськими. Наголошено, що сьогодні, відповідальність за реалізацію державної політики щодо національної безпеки та боротьби зі злочинністю покладено на правоохоронні органи, зокрема на Національну поліцію України. Однак, в такій інституції сектору безпеки, заходи щодо запобігання правопорушенням серед особового складу не є достатньо ефективними, а контроль за службовою діяльністю підлеглих з боку керівників, особливо на середньому та низовому рівнях, часто залишається формальним, що призводить до вчинення кримінальних правопорушень, у тому числі й у сфері службової діяльності з явно вираженою корупційною складовою. У процесі реалізації стратегічного курсу України на європейську інтеграцію важливими завданнями є оптимізація принципів роботи органів і підрозділів Національної поліції, а також вдосконалення правового статусу поліцейських. Це необхідно для впровадження гарантій захисту прав і свобод людини та громадянина, закріплених у національному та міжнародному праві. Зазначено, що всі кримінальні протиправні прояви умовно поділяються на дві категорії: кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності та інші правопорушення, тобто всі кримінально карані діяння, які не пов’язані з виконанням службових обов’язків.