Prof. Dr. Murat Sülün'ün Sanat Eserlerinde Hz. Peygamber (sas) Kitabının Tanıtımı - Çiğdem Özay (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Sanat; insanlık tarihinin başlangıcından itibaren insanların gördükleri ya da hissettikleri duygu ve düşünceleri estetik bir biçimde dışa vurmasıdır. Farklı bir ifadeyle sanat; “İnsanoğlunun yaptığı yapıtlarda güzellik ülküsünün ifadesi şeklinde de tanımlanabilir. İslâm dini sanata ve güzelliğe değer verir. Bu nedenledir ki sanat tarihi alanında kendisine geniş bir yer bulan “İslâm Sanatı” sanata farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. İslâm coğrafyasının hakim olduğu her yerde minyatür, tezhip, hilye, hat ebru gibi tezyini sanatlarda, el sanatlarında, mimaride, musikide hatta şiir ve edebiyatta kendini göstermiş ve temel ilkesi olarak merkezine “Tevhid” inancını yerleştirmiştir