Kürleme Modunun İki Farklı Bulk Fill Kompozitin Renk Değişimine Etkisi - Çağatay Barutçugil; Ayşe Dündar; Berkan Yıldız; Sevde Gül Batmaz (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı iki farklı kürleme modunda ışıklanan iki farklı bulk fill kompozit rezinin, 1 hafta boyunca distile su, şarap ve kahvede bekletilmesiyle meydana gelen renk değişimlerinin değerlendirilmesidir. Gereç-Yöntemler: Bu çalışmada A2 renginde iki farklı bulk fill kompozit rezin kullanılmıştır: Sonic Fill 2 (SF) (Kerr, ABD) ve Filtek Bulk Fill (FBF) (3M ESPE, ABD). Örnekler 5 mm çapında, 2 mm kalınlığında bir teflon kalıp kullanılarak hazırlanmıştır. Örnekler bir LED ışık cihazı (VALO Ultradent, South Jordan, UT) ile iki farklı kürleme modunda (standart güç modu-1000 mw/cm²-20 sn ve ekstra güç modu 3200 mw/cm²-3 sn) polimerize edilmiş, toplam 60 numune hazırlanmıştır. Renklendirme işlemlerine başlamadan önce örneklerin renk değerleri spektrofotometre (VITA Easyshade V, VITA Zahnfabrik, Almanya) kullanılarak ölçülmüştür. Ardından örnekler, üç farklı sıvıda 1 hafta boyunca bekletilmiştir. Renklendirme işlemleri tamamlandıktan 24 saat sonra renk ölçümü tekrarlanmıştır. Renk değişimi değerlendirmesi CIEDE2000 formülü kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS Windows 25.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p