Buzlukbaşı Sarnıcı’na Âit İki Vakfiye - İzzet Sak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bugün İstanbul yolu üzerinde Buzlukbaşımevki’inde yer alan sarnıcın, şimdiye kadar yapıldığıtarih ve yaptıranıhakkında herhangi bir bilgi bulunmuyordu. Bu çalışma ile, Konya şer’iye sicillerinden tespit edilen iki ayrıvakfiye sayesinde, BuzlukbaşıSarnıcıolarak bilinen söz konusu sarnıcın bugüne kadar karanlıkta kalan yönleri ortaya çıkarılmıştır. Vakfiyelere göre Konyalıhayırseverlerden olup Küçük Sinanperâkende Mahallesi’nden el-Hâc Hâfız Mehmed Efendi ibn Mustafa adlı şahıs, yer altından toplanan sularıyla, gelip geçenlerin faydalanmalarıiçin bir sarnıç ve onun bitişiğinde bir taşmusluk yaptırmıştır. Ayrıca bu tesislerin hizmetlerini sürdürebilmeleri için kendi malından ve bazıhayırseverlerin katkılarıyla,ilk önce 16 Ağustos 1810 tarihli vakfiye ile 1.500 guruş; daha sonra da 1 Ağustos 1824 tarihli vakfiye ile 2.500 guruşvakfetmek suretiyle, yaptırmışolduğu sarnıç ve musluğun hizmetlerini devam ettirmelerini sağlamıştır. Vâkıf el-Hâc Hâfız Mehmed Efendi, kendi yaptırdığısarnıç ve musluğa para vakfederek kurmuşolduğu vakfının mütevelliliğini, hayatta oldukça kendisinin yürütmesini, ölümünden sonra ise bu görevi avlâdının, avlâd-ıevlâdının ve evlâd-ıevlâd-ıevlâdının nesilden nesile geçecek şekilde, erkek ve kızların ortaklaşa olarak yapmasınışart koşmuştur. Bunun yanında sarnıç ve musluk için vakfetmişolduğu paranınmütevelli tarafından sağlam ve güvenilir kefiller ile dindar ve güvenilir kimselere % 15’den fâize verilmesini; elde edilecek gelirden her sene sarnıç ve musluğun gerekli bakım ve tamirlerinin yapılarak görevlilerin ücretlerinin verilmesini; harcamalardan arta kalan paranın ise yarısının vakfın anaparasına katılmasını, kalan diğer yarısının ise evlâdıarasında eşit şekilde paylaşılmasınıistemiştir.