Çağdaş sanat formu olarak grafiti: Cornbread efsanesi Darryl McCray - Banu Erşanlı (ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi)

(untitled)
Duvarı bir iletişim aracı olarak kullanma geleneği yüzyıllar içerisinde sosyal, siyasal, sanatsal değerlerin değişime uğramasıyla başkalaşmıştır. Lascaux Mağarası duvarlarında yer alan altı yüze yakın çizim; görsel iletişimin ilk örneği olma özelliğini taşırken; duvar ve resim ilişkisinin kurulmasına olanak sağlayarak farkında olmadan günümüzde grafiti ismiyle bilinen sanatın da doğmasına sebep olmuştur. Grafiti ismini alana kadar farklı yıllarda, farklı coğrafyalarda, farklı amaçlarla duvar ve resim ilişkisi kurulmuş olsa da modern grafiti tarihinin ilk sanatçısının Cornbread (mısır ekmeği) takma isimli Darryl McCray olduğu kabul edilmektedir. Grafitinin çağdaş sanatın bir ifade biçimi olarak değerlendirildiği bu çalışma McCray’in sanat hayatı ve grafiti çalışmalarını konu edinerek tarihe ışık tutmayı hedeflemekte ve grafitinin sanatsal bir anlatı biçimine evrilmesi sürecini anlamlandırma çabası gütmektedir. McCray ile çevrimiçi gerçekleştirilen görüşmeyle sözü edilen değişim sürecindeki grafitinin anlamlandırılmasına ve sunumuna ilişkin bir çerçeve oluşturulmakta ve sürecin görsel iletişim boyutunun dönüşüm süreci ortaya koyulmaktadır.