Використання дециметрового радіодіапазону для здійснення радіозв’язку і радіолокації у лісових масивах - В. Д. Карлов; І. Г. Леонов; О. Л. Кузнєцов; О. В. Бєсова (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті проведено аналіз можливих механізмів поширення радіохвиль дециметрового діапазону у щільних лісових масивах. Показано, що у дециметровому радіодіапазоні радіохвиль за вибором параметрів  інформаційних радіосигналів, висот антен та геометрії позиції радіотехнічних систем існують можливості досить ефективно здійснювати радіозв’язок між абонентами у щільних лісових масивах, а також радіолокацію прихованих у лісі об’єктів та повітряних цілей над лісом. Наведено результати аналізу можливостей використання радіотехнічних систем дециметрового діапазону у щільних лісових масивах для випадків радіотрас з різною довжиною. Показано, що у багатьох випадках використання дециметрового діапазону довжин хвиль дозволяє досить ефективно забезпечувати інформаційними радіотехнічними системами радіозв’язок та радіолокаційне виявлення наземних і повітряних цілей. Доведено, що для великих трас основне значення має поширення радіохвиль за обвідною лісу. При цьому, на відстанях більших, ніж 100 кілометрів, для вирішення завдань радіозв’язку та радіолокаційного виявлення цілей основним механізмом поширення радіохвиль над лісом можна вважати механізм поширення у тропосферних радіохвилеводах. Отримані результати можуть бути використані при вирішенні завдання вибору позицій та параметрів інформаційних радіотехнічних систем дециметрового діапазону, які виконують завдання за призначенням в районах розташування лісових масивів, та аналізу їх ефективності.