مروری بر دندانه‌های طبیعی و فلزی برای کاربرد در رنگرزی الیاف - مژگان حسین نژاد; کمال الدین قرنجیگ (مطالعات در دنیای رنگ)
در حال حاضر، به دلیل افزایش آگاهی از خطرات زیست‌محیطی و بهداشتی مرتبط با تولید و استفاده از مواد رنگزای مصنوعی، تقاضای بیشتری برای کاربرد مواد رنگزای طبیعی به وجود آمده است. مواد رنگزای طبیعی غیرسرطان‌‌زا هستند، باعث تولید شیدهای آرامش‌‌بخش و منحصربه‌‌فرد بر روی منسوجات شده و قابلیت تجزیه زیستی بهتر و سازگاری بالاتری با محیط‌زیست را دارند. با این حال، برای افزایش قدرت رنگی مواد رنگزای طبیعی، لازم است که ترکیباتی تحت عنوان دندانه در فرآیند رنگرزی استفاده شود. دندانه‌‌ها به دو طبقه اصلی دندانه‌‌های طبیعی و فلزی، دسته‌‌بندی می‌‌شوند. عملکرد دندانه کاملا شیمیایی بوده بطوریکه با ایجاد پیوند بر روی لیف، سبب برهم‌‌کنش مناسب بین لیف و ماده رنگزا می‌‌گردد. این مقاله آخرین تحقیقات در مورد دندانه‌‌های فلزی و توسعه دندانه‌‌های طبیعی برای کاربرد در فرآیند رنگرزی الیاف را ارائه می‌‌دهد. به همین منظور تلاش شده است تا ارتباط خواص ساختاری برای بهبود ویژگی‌‌های رنگرزی مورد ارزیابی قرار گیرد و چشم‌‌اندازها بررسی شود.