Tarihsel Anlatıları Yazılı İfade Etmede Türkçe Kullanımı: Ankara İli Örneği - Filiz Mete; Ümmügülsüm Candeğer (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Orta Öğretim Tarih Dersi Öğretim Programı’nda tarih dersinin genel amaçları arasında “Öğrencilere, tarihsel anlatıları yazılı ve sözlü ifade ederken Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma becerisi kazandırmaktır.” şeklinde bir ifade bulunmaktadır. Bu çalışmada, bu maddenin ne ölçüde gerçekleştirilebildiği araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Anadolu Lisesi, Meslek lisesi ve İmam-Hatip lisesi okullarından 10. Sınıf öğrencilerinin 2013–2014 Eğitim ve Öğretim yılına ait tarih dersi yazılı kâğıtları incelenmiştir. Yapılan çalışmada tarih dersinde öğrencilerin Türkçeyi yazılı ifade ederken doğru ve etkili kullanma becerisinin ne derecede ortaya konduğu belirlenmiştir. Araştırmada betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak lise öğrencilerinin tarihsel anlatıları yazılı ifade ederken Türkçeyi kullanımlarında yetersizlikler ve yanlışlıklar görülmüştür.