Prva potrditev pojavljanja obalnega murna Pseudomogoplistes squamiger (Fischer, 1853) (Orthoptera: Mogoplistidae) v Sloveniji - Matjaž Bedjanič (Natura Sloveniae)
Pojavljanje obalnega murna v Sloveniji je bilo prvič nedvoumno potrjeno z opazovanjem samcev, samic in ličink dne 25. 9. 2021 v slovenski Istri, na morskem nabrežju pod Belvederom pri Izoli in v Fiesi pri Piranu, zahodna Slovenija. Razširjenost in biologija te specializirane vrste, vezane na le ozek pas primernega obalnega habitata, sta nepopolno poznani. Zaradi pretekle degradacije in še vedno trajajočih različnih pritiskov na obalo slovenskega morja je vrsta ogrožena, za podrobnejšo oceno velikosti in ogroženosti njenih populacij v Sloveniji pa so potrebne nadaljnje terenske raziskave.