DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE TÜRK KAMU BÜROKRASİNİN GENEL GÖRÜNÜMÜ - Mehmet GÖKÜŞ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
DP iktidara gelmesi ile, bürokrasinin tek-parti dönemine göre etkinliğinde hızlı bir azalma olmuştur. Bürokrasi tek parti döneminde sahip olduğu siyasal seçkinlerle olan güçlü bağlarını kaybettikleri gibi, genel olarak, nüfuzlarını, statülerini, itibarlarını, güvenliklerini ve gelirlerini de büyük ölçüde kaybetmişlerdir. DP seçim meydanlarında ve parti programında belirttiği gibi bürokratların ülke yönetiminde ki etkinliğini kıracak bir takım kanuni düzenlemelere gitmiştir. Bu dönemde, alt yapı yatırımlarına önem vermesi bunun yanında KİT sayısındaki artış sonucu, çok sayıda teknik elaman istihdam edilmeye başlanılmıştır. Bu tip bürokratlar sahip oldukları uzmanlıklar nedeniyle, geleneksel bürokrasiye göre daha ayrıcalıklı konuma gelmişlerdir. Ekonomik açıdan ise tek partinin son dönemindeki olumsuzluklar bu dönemde de daha da artmıştır. Batılı bilim adamlarına Türkiye’deki personel rejimi hakkında raporlar hazırlatılmış çeşitli öneriler de bulunmuşlardır. Fakat bilim adamı ve uzmanlarca hazırlanan bu raporlar çok fazla dikkate alınmamıştır. Bu dönemde personel rejiminde çağdaş ve ihtiyaca cevap verecek bir düzenlemeye gidilmemiştir.