DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DENTAL ANKSİYETE-KORKU DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Dilek Menziletoğlu; Makbule Bilge Akbulut; Emine Begüm Büyükerkmen; Bozkurt Kubilay Işık (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Diş hekimliği fakültesi 1., 2., 3. ve 4. sınıflar arasındaki dental anksiyete-korku seviyelerini karşılaştırmaktırGereç ve Yöntemler:Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin dental girişimlere karşı olan anksiyete ve korku seviyelerini ölçmek için Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) ve Dental Koaku Skalası (DKS) uygulandı. MDAS skorları ≥19 olanlar yüksek anksiyete seviyesi olduğu düşünüldü. Bulgular:Birinci sınıfların DKS puan ortalamaları, diğer sınıflardan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p:0,011). Öğrencilerin MDAS skorları 5-20 arasında değişmekte olup (ort=10.32±3.59) %3.8’inde yüksek dental anksiyete görülmektedir. Gruplar arasında MDAS puan ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p:0,206).Sonuçlar:Bu çalışmanın sonucu; diş hekimliği eğitiminin, dental anksiyete ve korku seviyesinin azalmasında etkili olabileceğini göstermektedir.