CONSILIEREA PSIHANALITICĂ ÎN CAZUL DEȚINUȚILOR: SINTEZE ALE STUDIILOR INTERNAȚIONALE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Articolul abordează subiectul implementării consilierii psihanalitice în mediul carceral, analizând mai multe studii consacrate în domeniu. Analiza literaturii de specialitate relevă faptul că consilierea psihanalitică necesită modificări pentru a răspunde nevoilor distincte ale deținuților, având în vedere influența mediului penitenciar asupra dinamicii terapeutice și caracteristicile psiho-emoționale ale beneficiarilor. Din perspectivă terapeutică, cercetările în domeniu subliniază importanța empatiei și a asigurării unui mediu de comunicare sigur, făcând astfel posibilă explorarea emoțiilor profunde ale beneficiarilor. De asemenea, luarea în considerare a factorilor culturali în terapie este esențială pentru îmbunătățirea înțelegerii factorilor psihologici și sociali care afectează comportamentul infractorilor. În acest studiu, subliniem faptul că intervențiile psihanalitice în context penitenciar pot atenua comportamentele deviante și pot ajuta la reintegrarea socială, atunci când sunt elaborate și implementate abordări individualizate. Cuvinte-cheie: consiliere psihanalitică, deținut, mediu carceral, traumă, reglare emoțională, reabilitare, reintegrare socială, empatie, cadru.