ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СУДОМ ЗАСАДИ ДОСТУПУ ДО ПРАВОСУДДЯ СТОРОНІ ЗАХИСТУ - O. I. Korovaiko (Bulletin of Kharkiv National University of Internal Affairs)
Проаналізовано питання забезпечення реалізації судом у кримінальному судочинстві України засади доступу до правосуддя стороні захисту. Вказано, що ця засада є складним правовим явищем, у структурі якого слід виділяти організаційні (окремі аспекти функціонування судової системи), процесуальні (створення відповідних процедур, що спрощують доступ осіб до правосуддя) та процесуально-правовий (власне формулювання цього права особи) аспекти, а також систему його гарантій. Для сторони захисту право на доступ до правосуддя є одним з основних засобів забезпечення її прав, свобод та законних інтересів у кримінальному провадженні. Акцентовано увагу, що вказане право тісно пов’язується з низкою інших міжнародних стандартів у сфері кримінального судочинства (право на правову допомогу, розумність строків тощо), а його належне забезпечення судом є дієвим засобом захисту прав та свобод людини й громадянина.