KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: TÜRKİYE’DE BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - Asım Çelik; Selahattin Koç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Özet Ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını zedeleyen felaketlerin yaşanmasının arka planında ciddi bir kurumsal yönetim eksikliği, bir risk yönetim zafiyeti olduğu görülmektedir. Son yıllarda bankacılık sektöründeki karlılığın artması ile birlikte bankaların riskleri kaçınılması gereken bir olgu olarak görmemesi; kendi özgün yapılarına uygun olarak yani risk iştahlarını fazla abartmadan belirlenen riskleri almaları ve yönetmeleri zorunlu hale gelmiştir. Bunun üzerine Türkiye’deki bankaların da “Kurumsal Risk Yönetimi”nin (KRY) neresinde oldukları, bunu ne kadar kendi kurum bünyelerine katabildikleri, bankaların rekabet etmeleri, değişen süreçlere daha çabuk adapte olmaları ve her şeyden öte varlıklarının devam ettirmeleri açısından önem arz etmektedir.