مروری بر روش‌های کلی ساخت و امتزاج رنگ و مرکب به روش‌های کهن اسلامی - محسن مراثی; آرزو پوریایی (مطالعات در دنیای رنگ)
آشنایی کلی با مبانی اولیه و کهن ساخت رنگ‌ها و مرکب‌های قرون اولیه موجب بازسازی و احیای مجدد هویت علوم کهن، صنعت و هنر اسلامی‌ می‌شود. بر خلاف شیوه‌های ساده و امروزی، ترکیب عناصر درصنایع مختلف، در گذشته شیوۀ «امتزاج عناصر» با روش‌های ساخت چهارگانه، در ارتباط با طبیعیات ارسطو و کیفیات مزاج هر عنصر در امتزاج با عنصر دیگر از اصول اساسی و پایه رنگ‌سازی و مرکب‌سازی بوده است. «امتزاج» بر خلاف «ترکیب» گونۀ ویژه‌ای از ترکیب با تأثیر و تأثر و شرایط خاص می‌باشد. هدف از این پژوهش آشنایی کلی با مبانی شیوه‌های تاریخی ‌ساخت یک نوع مرکب به نام لیقۀ‌ طلایی است. تحقیق حاضر مروری کلی برشیوه‌های رنگ‌سازی و مرکب‌سازی در قرون اولیه است.