Alternativna kružna raskrižja kao mjera poboljšanja sigurnosti prometa na raskrižjima - Sanja Šurdonja; Ivan Rutko; Aleksandra Deluka-Tibljaš (Zbornik Radova)
Dvotračna kružna raskrižja primjenjuju se kao rješenje koje povećava kapacitet raskrižja (u usporedbi s klasičnim i jednotračnim kružnim raskrižjem), ali istovremeno značajno smanjuje razinu prometne sigurnosti. Alternativna kružna raskrižja pokazala se kao „kompromis“ između većeg kapaciteta, u odnosu na jednotračna i bolje prometne sigurnosti, u odnosu na dvotračna kružna raskrižja. U radu je prikazana analiza primjene alternativnih kružnih raskrižja na lokaciji postojećeg dvotračnog kružnog raskrižja te višekriterijska analiza kao alat pri odabiru optimalne varijante.