Fransız Sosyoloji’sinde Gündelik Hayat Çalışmaları (Everyday Life Studies in French Sociology) - Emine Kırış (Skad)
Bu makale sosyolojiliteratüründe yeni bir ‘alan’ olan ‘gündelik hayatı’ Bourdieu’nün sosyolojikkavramlarıyla incelemektedir. 1970’lerden günümüz çalışmalarına kadar gündelik hayat sosyoloji alanında yapılan incelemeler, biri bireyinfaaliyetleri, diğeri bireyin ilişkileri üzerinden giden iki farklı ontolojikkabul ile karşımıza çıkmaktadır.İşte Bourdieu’nün gündelik yaşam çalışmalarındaki önemi bu ikifarklı ontolojik kabul arasında bir köprü oluşturmasından gelmektedir. Bourdieu,geliştirmeye çalıştığı habitus merkezli eylem kuramı ile bireyin gündelikfaaliyetlerinin ve etkileşimlerinin salt çıkar odaklı olmağı, içselleştirmişolduğu sosyal kuralların geriye kalan tortuları ekseninde bireyin eylemde bulunduğusonucuna varmıştır. Ayrıca bu makalede gündelik hayat çalışmalarında temeluğraklardan olan sembolik etkileşimcilik ve dramaturji kuramın aksine yeni biruğrak noktası olan Bourdieu ve onun kavramlarından yararlanmak çalışmamızınözgün yanını oluşturmaktadır. Öte yandan bu makale gündelik hayatçalışmalarında Fransız geleneğinin içini dolduran ve aynı zamanda bu alanın ilkklasik metin yazarı Henri Lefebvre ve bu alanın şairi kabul edilen Michel deCerteau’nun gündelik yaşam ile ilgili kuramlarına da yer vermektedir.