HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN MEMNUNİYET DURUMLARININ AKADEMİK BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİSİ - Nuray Egelioğlu; Sümeyye Arslan; Gülcan Bakan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin memnuniyet durumlarının,akademik başarıları üzerine etkisini ve bunları etkileyen faktörleri incelemekamacıyla tanımlayıcı olarak yürütülmüştür.Yöntem: Çalışma, 15 Nisan - 30 Haziran 2010 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Denizli Sağlık Yüksekokulu’nda öğrenim görmekte olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 273 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri Sosyo Demografik Özellikler Formu, Öğrenci Memnuniyeti Ölçeği veüniversitenin Öğrenci Bilgi Sistemi ekranı kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskall Wallis, Student t testi, Tek yönlü varyansanalizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalamaları 21.27± 2.26 yıl olup, %28,9’u ikinci sınıf, %70,3’ü bayan, %64,5’ inin geliri giderine denk, %85.7’ si çekirdek aile yapısına sahip, %56.4’ünün en uzun süreyaşadığı yer kent, %46.9’u şu anda arkadaşları ile birlikte yaşıyor ve%63.7’si bu bölümde okumayı isteyerek seçmiştir. Çalışmada öğrencilerinmemnuniyet ölçeği puan ortalamasının düşük olduğu ve memnuniyet ölçeğipuan ortalaması ile akademik ortalamaları arasında pozitif yönde zayıf birilişki olduğu saptanmıştır p