Prilog poznavanju faune ptica Nacionalnog parka Sutjeska - Jovica Sjeničić; Marko Šćiban; Nataša Crnković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U dosadašnjim istraživanjima faune ptica Nacionalnog parka „Sutjeska“ nedostaju ili su rijetka istraživanja duž vodenih staništa, poput planinskih vodotoka i planinskih jezera, koja su ovom prilikom detaljnije studirana. Tokom ljeta 2015. i 2016. godine proučavana je fauna ptica duž rijeka Sutjeske i Hrčavke, te na pet glacijalnih jezera. Ukupno je registrovano 78 vrsta ptica, od čega je 9 vrsta novih za nacionalni park. Od ukupno do danas registrovanih 118 vrsta, 108 su moguće, vjerovatne ili potvrđene gnjezdarice parka, a najznačajnije moguće, vjerovatne ili potvrđene gnjezdarice zabilježene u toku ovog istraživanja su dnevne grabljivice (Pernis apivorus, Circaetus gallicus, Aquila pennata, Aquila chrysaetos, Falco peregrinus), zatim prdavac (Crex crex), polojka (Actitis hypoleucos), od sova buljina (Bubo bubo), a od djetlića indikator očuvanih planinskih šuma, planinski djetlić (Dendrocopos leucotos).