بررسی آب تولید شده از کولرهای گازی شهر گرگان جهت استفاده به‌عنوان منبع نوین آب - امید محمدی; موسی حسام; خلیل قربانی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
سابقه و هدف:در استان‌های شمالی ایران در بسیاری از مناطق رطوبت‌نسبی هوا بیش از 60 درصد و در پاره‌ای از مواقع به بیش از 80 درصد نیز می‌رسد. در روزهای گرم سال کولرهای گازی در این مناطق با متراکم‌سازی رطوبت موجود در هوا سبب تولید مقادیری آب می شوند که در اغلب موارد بدون توجه به مدیریت کمی و کیفی آن از دسترس خارج می‌شود. شناسایی منابع جدید آب منجر به استفاده در مصارف مختلف و حفاظت منابع موجود در راستای مدیریت پایدار منابع آب خواهد شد. از این رو در این پژوهش با رویکرد مدیریتی، به بررسی پتانسیل کمی و کیفی و اقتصادی آب تولید‌شده از کولرهای گازی گرگان به عنوان یک منبع نوین آب پرداخته‌شد. تاکنون مطالعه‌ای جامع در راستای برآورد کمی و کیفی آب تولید شده از کندانس کولرهای گازی شهر گرگان و تخمین پتانسیل موجود با در نظر گرفتن انرژی مصرفی صورت نپذیرفته است. در این تحقیق به بررسی مدیریتی آب بدست آمده از کندانس کولرهای گازی شهر گرگان پرداخته شده‌است.مواد و روش‌ها:در این پژوهش شهر گرگان به چهار منطقه اصلی تقسیم شد. در این مناطق شرایط کمی و کیفی آب تولید شده، تاثیر توان کولر بر میزان آب تولیدشده و تاثیر پارامترهای مختلف برای انتخاب توان کولر جهت خرید توسط کاربران، در یک بازه شش ماهه مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین با داشتن توان میانگین 21 هزار وات ساعت و اعمال یک سری فرضیات برای مصرف برق، قیمت آب تولید شده محاسبه گردید. یافته‌ها:نتایج نشان داد آب بدست آمده اسیدیته خنثی و کدورت و قلیاییت و سختی کمی داشت. میانگین آب تولید شده 5/25، 8/29 و 67/22 برای اسپیلت و 79/13، 13/18 و 13 لیتر در روز برای کولرهای پنجره‌ای به ترتیب در بازه-های زمانی (بازه‌های زمانی دوماهه) اول تا سوم بود. میزان آب تولیدی در کولرهای دوتکه بیش از پنجره‌ای بوده و با افزایش توان کولر، آب تولید شده در هردو نوع کولر افزایش یافت. همچنین دو فاکتور مساحت تحت پوشش کولر و عایق‌بندی ساختمان بیشترین تاثیر را در انتخاب توان کولر داشتند.نتیجه‌گیری:با توجه به نتایج، ترافیک جمعیتی و خودرویی منطقه بر کیفیت آب تولید شده بی تاثیر نیست. در این شهر روزانه به طور میانگین مقدار قابل ملاحظه 3542 متر مکعب آب از طریق کندانس کولرهای آبی تولید می‌شود که با توجه به کیفیت مطلوب، برای استفاده های حساس (مانند شستشوی بدن و صورت و تماس با پوست و چشم) نیز کاربرد دارد. با اعمال برخی فرضیات و در نظرگرفتن 50 درصد از هزینه برق مصرفی، هزینه تمام شده تولید هر لیترآب برابر با 3173 ریال خواهد بود که تقریبا 0.25 درصد هزینه نهایی هر لیتر آب آشامیدنی بازاری می‌باشد. لذا باتوجه به نتایج این تحقیق، با ایجاد یک شبکه تجمیع خروجی آب کولرهای خانگی با استفاده از یک لوله-کشی ساده در آپارتمان‌‌ها و شهرک‌ها و در نظر گرفتن منبع ذخیره سازی می-توان به حجم قابل ملاحظه‌ای آب قابل استفاده برای مصارف مختلف در هر آپارتمان و یا حتا شهرک‌های مختلف دست یافت، لذا راهکارهایی همچون اجباری نمودن ایجاد شبکه جمع آوری آب کولرهای گازی برای ساختمان‌های در حال احداث در شهرهایی با رطوبت نسبی بالا و ایجاد سایت‌هایی جهت بهره‌برداری از دستگاه‌های تولید آب از جو می‌تواند راهکار مناسبی باشد.