REVALORIZACIJA SEKUNDARNIH PROMETNICA U VELEBITSKOM PODGORJU - IVAN LEGAC; HRVOJE PILKO (Senjski Zbornik)
Predočeno je opće stanje prometne infrastrukture i prometa u prostoru Velebitskog podgorja, s osvrtom na vremena nastanka povijesnih cesta, putova i staza. Ukazano je na važnije potencijale sekundarnih prometnica, koje bi trebalo vrjednovati u smislu opće ponude Velebita (turizam, sport, edukacijska komponenta…), ali isto tako u pogledu oživljavanja tradicionalnih vidova stvarnog života "in situ". Na tragu ovakvih postavki moglo bi se provesti modeliranje projekata za slučajeve zapuštenih povijesnih cesta (npr. cesta Jablanac – V. Alan – Štirovača, Majstorska cesta Obrovac – M. Alan – Sv. Rok) te projekata sezonsko-migracijskih staza od primorskih naselja do ljetnih stanova na plodnijim velebitskim lokalitetima (npr. staza Klada – Babrovača – Zavižan, Prizna – Mliništa – Šatorina, Cesarica – Radlovac – Dabrovi i sl.). Uz podsustav sekundarnih prometnica problematizirano je također stanje služnosti i sigurnosti prometa na Jadranskoj magistrali (turističkoj cesti) D-8 kao osnovnoj dužobalnoj poveznici Podgorja. Upozoreno je na loše stanje i potrebu što hitnije modernizacije cijele ceste od Senja do Maslenice, te na izvedbu obilaznice oko Sv. Jurja i Karlobaga. Isto tako je potrebno modernizirati poveznice do manjih naselja na obali (Lukovo, D. Klada, Starigrad itd.).